18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Programı

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programı Eğitim Fakültesinde gerçekleştirildi.

Çanakkale Zaferi’nin 103. yıl dönümü vesilesiyle Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı öğrencileri tarafından hazırlanan programda başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazi ve şehitlerimiz anıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail ÇİFTCİOĞLU, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, Çanakkale Savaşı’nın dünya ve Türk tarihi açısından önemini şu cümlelerle belirtti: “Çarlık Rusyası’nın çöküşünü hazırlayan Çanakkale Zaferi, İngiltere’de hükümet değişikliğine neden oldu. Rusya’nın I. Dünya Savaşı’ndan çekilmesiyle Türkiye, 93 Harbinde kaybetmiş olduğu Kars, Ardahan ve Batum’u tekrar geri aldı.

Çanakkale Zaferi, yeni Türk Devleti’nin temellerinin atılmasına, muharebeler sırasında önemli başarılar kazanan Mustafa Kemal Atatürk’ün, Milli Mücadele’nin lideri olarak öne çıkmasına zemin hazırladı. Bu zafer ayrıca, İslâm Dünyası ve ezilmiş milletler için yeni bir umut oldu.”

Konuşmasının devamında Çanakkale ruhunun yalnızca o dönemde verilen mücadeleyle sınırlı kalmadığını vurgulayan Prof. Dr. İsmail Çiftçioğlu sözlerini:  “Şüphesiz ki Çanakkale ruhu, bu dönemde verilen mücadeleyle sınırlı kalmamıştır. Büyük Türk Milleti, Kurtuluş Savaşında ve 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında da, vatanına ve devletine sahip çıkmayı bilmiştir. Bundan sonra da her zaman sahip çıkmaya devam edecektir.

Bu vesileyle başta Çanakkale olmak üzere Kurtuluş Savaşında, 15 Temmuzda ve yakın zamanlarda gerek ülkemiz içinde yürütülen terörle mücadele sırasında, gerekse Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtlarında, canlarını bu vatan için feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan kahraman gazilerimize sağlıklı ömürler diliyorum.” ifadeleriyle tamamladı. Yapılan konuşmanın ardından Atatürk ve silah arkadaşlarının fotoğraflarının, savaştan çeşitli görüntülerin ve bilgilerin yer aldığı Çanakkale Zaferi’ni anlatan kısa bir belgesel izlendi.

Program koordinatörlüğünü Dr. Hafize ER TÜRKÜRESİN ve Arş. Gör. Mustafa BAKIR’ın yaptığı programda, sunuculuğu İsmail Can AYTEMUR ve Elif ŞANVER üstlendi.  Şeyma EKEN, Büşra ERBÜYÜR, Burak YALÇIN, Alihan YAVUZ, Öznur BİLGİÇ, Dilek KOÇ ve Ertuğrul ERDEN isimli öğrenciler ise şiir, hikâye ve türkülerle programa renk kattılar.

Dumlupınar koleji öğrencileri tarafından sunulan ve Sosyal Bilgiler Öğretmeni Burhanettin Şen ve Türkçe Öğretmeni Osman Nuri CEYLAN tarafından yönetilen “Bir Hilal Uğruna” isimli oratoryo ile programa devam edildi.

Program Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ulaş ATASOY şefliğinde “Eğitim Fakültesi Türk Halk Müziği Korosu’nun Çanakkale zaferini anlatan türküleri seslendirmesiyle sona erdi.

Son Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2018, Çarşamba